Nyheder • 15/03/2021

Ekspert: Corona har ændret supply chain-mønstre

Godkendelsen og frigivelsen af en række vacciner har gjort det realistisk at tro på, at coronapandemien klinger af inden for en overskuelig periode, og at der kan lettes på de mange restriktioner.

Ifølge Tom Sterobo, der er lektor på Syddansk Universitet og driver virksomheden Sterobo Concepts med speciale i logistik, supply chain management og forretningsudvikling, er der imidlertid klare tendenser til, at store dele af erhvervslivet forbereder sig på en helt ny hverdag. Uden at tøve giver han sit bud på de vigtigste ændringer, pandemien har sat igang:

Krisen har øget fokus på strategierne omkring logistik og supply chain-management, så hvor der var meget fokus på, om man var lean eller agile, så er kodeordet nu resilience, altså modstandsdygtighed og robusthed,

Tom Sterobo
Tom Sterobo, Lektor ved SDU ved Institut for Teknologi og Innovation samt stifter af virksomheden Sterobo Concepts ApS, der rådgiver inden for Logistik, Supply Chain Management og forretningsudvikling

Mulige konflikter

Tom Sterobo noterer sig blandt andet, at de lukkede grænser og butikker gjorde det akut nødvendigt for mange virksomheder at tænke i nye baner, og det er kommet til udtryk i tanker om nye forsyningskæder og en anderledes distribution.

“Mønstrene er blevet ændret, og der bliver set meget på, hvad det egentlig er, logistikken og supply chain skal bidrage med i virksomheden. Måske skal man have flere forsyningskilder, og måske skal der også være flere distributionskanaler. Og det sidste giver for eksempel åbenlyse konflikter, når en virksomhed, som tidligere udelukkende gik gennem et grossistled, nu også selv sælger direkte til forbrugerne på internettet,” siger Tom Sterobo videre, der anfører, at virksomhederne på den måde kan blive deres egne kunders konkurrent.

“Der ligger en del strategi i de overvejelser, når virksomheden risikerer at gnave af et tidligere ben og miste en kanal, der ellers har givet omsætning. Samtidig betyder øget direkte websalg til forbrugerne også, at der skal gang i en omfattende returlogistik, som grossist- og detailledet tidligere har taget sig af,” lyder det videre fra Tom Sterobo.

Døre åbner sig – andre forbliver lukkede

Det øgede fokus på modstandsdygtighed betyder ifølge Tom Sterobo også, at mange virksomheder har ændret i leverandørkæden, mens andre er på vej.

“For produktionsvirksomhederne bliver det et ekstra vigtigt parameter at være tæt på kunderne og tilbyde robusthed den vej. Tendensen er allerede klar i forhold til outsourcing og offshoring, for det bliver taget hjem til Europa og Danmark for at øge forsyningssikkerheden og -hastigheden. Og så bliver der arbejdet med strategier for, hvor vigtig produktionsprisen er i forhold til forsyningssikkerheden – og om virksomheden skal source flere steder fra,” fortæller Tom Sterobo og pointerer, at de ændrede forhold åbner dørene for nye samarbejder.

“Krisen har betydet, at der bliver kigget grundigt på hele designet af virksomhedens Supply Chain, og der er ingen virksomheder, som er for store eller for små til at forholde sig til det. Det betyder også, at der ligger oplagte samarbejder for for eksempel tredjeparts logistikleverandører, der kan positionere sig skarpt på specialisering og på at overtage flere af de administrative ydelser,” siger Tom Sterobo, som ikke er i tvivl om, at pandemien kræver blivende forandringer:

Tendensen er helt klar i øjeblikket. Der bliver tænkt meget i, hvilke relationer virksomheden skal have til kunderne og til distributørerne i det fremtidige setup, og der er ingen tvivl om, at de virksomheder, som tror, at det hele svinger tilbage til den gamle normal, de bliver skuffede.

Verdensmål rykker op på dagsorden

Ud over de nye tendenser i de logistiske forhold med at få produceret og flyttet varer, var der allerede gang i en trend i forhold til at opfylde FNs 17 verdensmål, da corona-pandemien satte verden på pause. Og Tom Sterobo ikke i tvivl om, at den udvikling fortsætter:

“Lige nu står der corona over det hele, men FNs verdensmål er en vigtig parameter i fremtiden. Der bliver øget fokus på miljøpåvirkning og returdel, og her står de danske virksomheder generelt rigtig godt.”

“Det er en udfordring at have hånd i hanke med alt, hvad der foregår i hele kæden, så der er styr på arbejdsmiljø, miljøbelastning og så videre, men implementering af verdensmålene rykker meget snart højt op på dagsordenen igen,” vurderer Tom Sterobo.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.