Nyheder • 01/08/2022

Bogense Plast gik mod strømmen og investerede i automatisering og tekniske kompetencer

… Nu står de bomstærkt i et marked med manglende arbejdskraft.

”Det kræver vilje og mod at automatisere sin produktionsvirksomhed. Du skal have ændret et helt mindset. Og du skal turde ansætte andre kompetencer end dem, du plejer. Til gengæld er der mange gevinster at hente – især for produktionsvirksomheder med støbeproduktion,” fortæller Per Grunddal Jørgensen, CEO og ejer i Bogense Plast.

I Bogense på det nordlige Fyn ligger virksomheden Bogense Plast, der siden 1979 har udviklet, produceret og leveret sprøjtestøbte plastkomponenter. Men hvor oplagt var det, at en virksomhed specialiseret inden for plastproduktion og sprøjtestøbning af plast gik all-in på at automatisere virksomhedens processer ved at implementere robotteknologi? Meget, lyder det fra Per Grunddal Jørgensen:

”Det er fuldstændig oplagt at automatisere i en produktionsvirksomhed som vores. I alle produktionsvirksomheder med mange gentagende processer med en fast cyklustid giver det god mening at køre stærkt på med automatisering”.

Og det er langt fra en ny opdagelse hos Bogense Plast, der allerede påbegyndte automatiseringen af produktionen for 25 år siden, og som de sidste 10 år kun har skruet op for omstillingen. Det arbejde kaster resultater af sig i dag, hvor Bogense Plast står med en robust og voksende eksport, en stærk produktion og en modstandsdygtighed over for manglende arbejdskraft.

EN NØGLEKOMPONENT PÅ DET INTERNATIONALE MARKED
I dag kommer mere end halvdelen af Bogense Plasts omsætning fra eksport. En procentdel som kun stiger. Men det har ikke altid været en selvfølgelighed for virksomheden. År tilbage gjorde deres udenlandske kunder nemlig opmærksom på, at Bogense Plast ikke længere var konkurrencedygtige på prisen. Det prispres de var sat under fra deres udenlandske konkurrenter, blev der prompte handlet på i Bogense Plast.

Automation er vigtigt, især når man er på det internationale marked.

“Det gør os i stand til at styrke vores konkurrencekraft, fordi vi kan producere større volumen hurtigere og med færre medarbejdere. Vi kan forædle produktet i langt højere grad, da robotterne giver en ensartet produktion med høj præcision og en nænsom håndtering af vores produkter,” fortæller Per Grunddal Jørgensen.

AUTOMATISERING HAR GJORT BOGENSE PLAST MINDRE SÅRBARE OVER FOR UDSVING I ARBEJDSSTYRKEN
Den rekordlave ledighed, og særlig manglen på faglært arbejdskraft, er en udfordring for mange virksomheder. Og som produktionsvirksomhed burde det være et stort problem for Bogense Plast, men den store automatisering har ændret i sammensætningen af personalegruppen og gjort Bogense Plast mindre sårbare i den nuværende situation.

“Vi står selvfølgelig med den samme udfordring som alle andre produktionsvirksomheder – det er svært at skaffe de faglærte i øjeblikket.

Men i og med at vi har automatiseret så mange af vores processer, er vi langt mindre sårbare over for rekrutteringsudfordringer.

Vi accepterede for flere år siden, at sammensætningen af vores personalegruppe skulle ændres i takt med at vi øgede automatiseringen af produktionen. Vi har fået en større gruppe af mellemteknikere og ingeniører med speciale i robotløsninger og programmering,” siger Per Grunddal Jørgensen.

INVESTÉR I INTERNE KOMPETENCER, HVIS DU VIL HAVE SUCCES MED AUTOMATISERING
Da Bogense Plast gik i gang med at automatisere virksomheden, hang de tekniske kompetencer ikke ligefrem på træerne. Derfor besluttede man i Bogense Plast sig for, at man ville investere i interne kompetencer og knowhow. Her blev eksisterende medarbejdere topkvalificeret til at håndtere de nye teknologier, og der blev hentet friske kræfter ind udefra. En investering som har vist sig at blive værdifuld. Der lyder derfor også en klar opfordring fra Per Grunddal Jørgensen til andre erhvervsledere om, at man bør se kritisk på egne kompetencer.

For os har det været meget vigtigt, at vi sikrede os, at vi havde de rigtige medarbejdere på plads. Vi har brug for at have de rigtige kompetencer til programmering og fejlfinding internt i huset.

“Det gør os i stand til at løse driftsopgaver selv. I begyndelsen benyttede vi os 100% af eksterne konsulenter, men det var for usikker en konstellation for os. Vi bruger eksterne samarbejdspartnere til design samt implementering, men det er vores mål, at vi vil kunne håndtere alle driftsopgaver selv, så vi kan rykke så hurtigt som muligt,” forklarer Per Grunddal Jørgensen.

EN INVESTERING SKAL LEVERE RESULTATER – DIGITALISERING KAN BRUGES SOM VÆGTSKÅL
Hos Bogense Plast har man ikke taget nye teknologier halvhjertet til sig. Man har ikke kun sat gang i automatisering – man har også digitaliseret virksomheden. Hvorfor? Fordi det er oplagt at gøre brug af de teknologiske muligheder, som man har til rådighed, hvis man ønsker at få mest mulig ud af sin investering. Det giver nemlig Bogense Plast et stærkere, databaseret beslutningsgrundlag, ifølge Per Grunddal Jørgensen:

”Når man taler om robotautomation, så går det godt i spænd med digitalisering. En investering i automatisering skal gerne medføre en effekt på produktiviteten, og med digitalisering får man adgang til data og dokumentation. Vi har digitaliseret vores arbejdsprocesser hele vejen ud til de enkelte maskiner, så vi kan monitorere performance i hele vores produktion. Det giver os et validt beslutningsgrundlag, som vi kan bruge til at træffe beslutninger, der skal optimere virksomheden”.

TO TING DU ALDRIG MÅ GLEMME: SAMARBEJDE OG HELHEDSFORSTÅELSE
Samarbejde med leverandører eller integratorer er uundgåeligt, når man skal automatisere en virksomhed. Og her skal man holde tungen lige i munden, hvis man vil opnå en succesfuld implementering.

”Leverandøren eller integratoren er eksperter på den teknologi, som skal implementeres, men de er ikke eksperter på din produktion.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at du har de rigtige kompetencer internt, som både forstår produktionen som helhed, og som kan finde ud af at udtrykke, hvilke behov virksomheden har.

Alt for mange projekter er gået galt, fordi man ikke har været klar i mælet og fået forventningsafstemt,” konkluderer Per Grunddal Jørgensen.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri