Nyheder • 24/05/2022

Bæredygtig fynsk virksomhed med eksportdrømme

Søren Probst Jeberg, BioTrans

Odense: Den fynske virksomhed Biotrans Nordic tilbyder løsninger inden for håndtering og genanvendelse af organisk affald, og har i det seneste år haft en øget efterspørgsel på ca. 25 procent. Dermed er der for alvor gang i hjulene igen efter en ufrivillig opbremsning grundet Covid-19.

Det oplyser direktør og stifter Søren Probst Jeberg, der af samme årsag igen begynder at drømme om, at virksomhedens løsninger kan eksporteres til udlandet.

”Det går rigtig stærkt nu, hvor folk er tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Vores løsninger er målrettet virksomheder, hvor køkkenet bespiser mindst 200 kuverter om dagen, og det var der ikke mange steder, der havde brug for, mens folk var hjemsendt. Men nu kan vi se, at virksomhederne er i fuld gang, og opmærksomheden omkring biogas er naturligvis ikke blevet mindre med Ruslands invasion af Ukraine,” fortæller Søren Probst Jeberg.

Biotrans Nordics løsning er bygget op omkring en affaldskværn, der sørger for at madaffaldet kværnes og opsamles centralt i en tankløsning, før det transporteres til nærmeste biogasanlæg, hvor det omdannes til grøn energi og gødning.

Hele processen og al registreringen sker automatisk, og dermed bliver omdannelsen fra madaffald til grøn energi både let og CO2-venligt for kunden – en kombination, som, ifølge Søren Probst Jeberg, er selve forudsætningen for succes.

”Kunderne skal sørge for at sortere, så det kun er madaffald, der kommer i kværnen, men herefter er resten fuldautomatisk. Madaffaldet kværnes og lagres i en lukket biotank hos kunden indtil der er nok til, at vi afhenter det. Den rapportering sker via vores eget IoT-system, så kunden skal ikke gøre noget,” siger Søren Probst Jeberg.

”På samme måde leverer vi også en færdig rapport til kundens grønne miljøregnskab, og her kan man bl.a. få illustreret, hvad energibesparelsen svarer til i opvarmede huse, og hvor mange hektar landbrugsjord gødningen rækker til,” forklarer direktøren.

Blandt de mere end 200 kunder kan Biotrans Nordic tælle kommunerne Aalborg, Aarhus, Gentofte, Middelfart og på Bornholm. På referencelisten findes også store virksomheder som Rigshospitalet, OUH, Danske Bank, Nordea, Alm. Brand, Carlsberg, ISS, Grundfos og flere store og små kunder.

Også på den fynske hjemmebane er der god opbakning. Danmarks største kostskole i Oure med 1000 elever og 200 ansatte er oppe og køre, og når det nye OUH står færdigt, vil Biotrans Nordic have etableret løsningen, som gør at sygehusets massive mængder af madaffald bliver genbrugt.

”Det passer os rigtig godt, for vi vandt allerede i 2014 Odenses bæredygtighedspris, der i dag hedder Odense Verdensmålspris.

Det er oplagt, at vi stadig går efter at dække behovet for både virksomheder og kommuner her på øen og i Danmark, men vi vil også meget gerne til udlandet, og der vurderer vi, at både Sverige og Norge er realistiske inden for en nær fremtid,” konstaterer Søren Probst Jeberg.

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.