Nyheder • 24/05/2022
Bæredygtig fynsk virksomhed med eksportdrømme
Odense: Den fynske virksomhed Biotrans Nordic tilbyder løsninger inden for håndtering og genanvendelse af organisk affald, og har i det seneste år haft en øget efterspørgsel på ca. 25 procent. Dermed er der for alvor gang i hjulene igen efter en ufrivillig opbremsning grundet Covid-19.
Det oplyser direktør og stifter Søren Probst Jeberg, der af samme årsag igen begynder at drømme om, at virksomhedens løsninger kan eksporteres til udlandet.
”Det går rigtig stærkt nu, hvor folk er tilbage på arbejdsmarkedet igen.
Vores løsninger er målrettet virksomheder, hvor køkkenet bespiser mindst 200 kuverter om dagen, og det var der ikke mange steder, der havde brug for, mens folk var hjemsendt. Men nu kan vi se, at virksomhederne er i fuld gang, og opmærksomheden omkring biogas er naturligvis ikke blevet mindre med Ruslands invasion af Ukraine,” fortæller Søren Probst Jeberg.
Biotrans Nordics løsning er bygget op omkring en affaldskværn, der sørger for at madaffaldet kværnes og opsamles centralt i en tankløsning, før det transporteres til nærmeste biogasanlæg, hvor det omdannes til grøn energi og gødning.
Hele processen og al registreringen sker automatisk, og dermed bliver omdannelsen fra madaffald til grøn energi både let og CO2-venligt for kunden – en kombination, som, ifølge Søren Probst Jeberg, er selve forudsætningen for succes.
”Kunderne skal sørge for at sortere, så det kun er madaffald, der kommer i kværnen, men herefter er resten fuldautomatisk. Madaffaldet kværnes og lagres i en lukket biotank hos kunden indtil der er nok til, at vi afhenter det. Den rapportering sker via vores eget IoT-system, så kunden skal ikke gøre noget,” siger Søren Probst Jeberg.
”På samme måde leverer vi også en færdig rapport til kundens grønne miljøregnskab, og her kan man bl.a. få illustreret, hvad energibesparelsen svarer til i opvarmede huse, og hvor mange hektar landbrugsjord gødningen rækker til,” forklarer direktøren.
Blandt de mere end 200 kunder kan Biotrans Nordic tælle kommunerne Aalborg, Aarhus, Gentofte, Middelfart og på Bornholm. På referencelisten findes også store virksomheder som Rigshospitalet, OUH, Danske Bank, Nordea, Alm. Brand, Carlsberg, ISS, Grundfos og flere store og små kunder.
Også på den fynske hjemmebane er der god opbakning. Danmarks største kostskole i Oure med 1000 elever og 200 ansatte er oppe og køre, og når det nye OUH står færdigt, vil Biotrans Nordic have etableret løsningen, som gør at sygehusets massive mængder af madaffald bliver genbrugt.
”Det passer os rigtig godt, for vi vandt allerede i 2014 Odenses bæredygtighedspris, der i dag hedder Odense Verdensmålspris.
Det er oplagt, at vi stadig går efter at dække behovet for både virksomheder og kommuner her på øen og i Danmark, men vi vil også meget gerne til udlandet, og der vurderer vi, at både Sverige og Norge er realistiske inden for en nær fremtid,” konstaterer Søren Probst Jeberg.