Nyheder • 01/10/2014
Fem skarpe til Jens Hempel-Hansen
Direktør i H. J. Hansen Holding, Jens Hempel-Hansen, repræsenterer handels- og industrivirksomhederne i Fynsk Erhverv. Vi har stillet ham fem skarpe spørgsmål om erhvervslivet på Fyn og om hans engagement i vores organisation.
Hvem: Jens Hempel-Hansen
Stilling: Adm. direktør H. J. Hansen Holding – www.hjhansen.com
Branche: Handel/Industri
Hvorfor er det vigtigt at være repræsenteret i Fynsk Erhverv?
– Det er vigtigt, fordi Fynsk Erhverv fungerer som det fynske erhvervslivs talerør – både overfor lokalpolitikere og overfor landspolitikerne på Christiansborg. Jo flere, der taler sammen i en samlet organisation, desto større gennemslagskraft har man.
– Fynsk Erhverv er en organisation, som både reagerer, når der er aktuelle sager at reagere på, men også en organisation, som proaktivt rejser dagsordener, der er væsentlige for Fyn.
– Og det er som sådan ikke kun det fynske erhvervslivs interesser, Fynsk Erhverv taler for, men det fynske civilsamfunds interesser og øens interesser i det hele taget, som ikke kan adskilles fra erhvervslivets vilkår. For lokalsamfundene som helhed hjælper det, at man har en fynsk stemme til at tale til politikerne.
Hvad er de største forcer/potentialer i det fynske erhvervsliv, og hvordan skaber vi vækst?
– Fyn ligger geografisk rigtig godt. Vi er kun tre timer væk fra stort set alle andre steder i landet, og det er unikt i Danmark, og vi har god infrastruktur. Både til lands og til vands – og delvist også i luften. Vi har en god togforbindelse og en god motorvej, der går tværs over øen, og så har vi flere gode havne, bl. a. en dyb havn ude ved Lindø Industripark. Samtidig har vi en lang række gode uddannelsesinstitutioner, som gør det muligt for virksomhederne at rekruttere lokalt.
“Det er essentielt, at der findes organisationer som Fynsk Erhverv til at holde politikerne på spidserne på både erhvervsspørgsmål og fynske spørgsmål, så de ikke glemmer dem.”
– Og så er vi en smuk ø, hvor det er rart at leve. Det er en fordel, når man skal have folk til at bosætte sig her og til at blive boende.
Hvad er de største udfordringer for det fynske erhvervsliv?
– Det er måske, at vi ikke er sultne nok. Vi er rundet af den gode fynske muld. Andre steder i landet, f.eks. oppe i Midtjylland, hvor de har en anden tradition, der virker det som om, de har et andet gåpåmod. Det kunne vi nok godt lære noget af.
– Vi har også en udfordring i at stå sammen på Fyn, for vi er i konkurrence med resten af landet, og så stor en landsdel er vi jo ikke. Samarbejdet mellem de fynske uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet skal også blive endnu bedre i fremtiden.
Kan Fynsk Erhverv som det fynske erhvervslivs egen interesseorganisation gøre en forskel for erhvervsklimaet og for de fynske virksomheder?
– Selvfølgelig kan vi det. Fynsk Erhverv hjælper til med at optimere de lokale rammevilkår – til at rydde sten af vejen, men også til at foreslå positive nye tiltag.
– Det er essentielt, at der findes organisationer som Fynsk Erhverv til at holde politikerne på spidserne på både erhvervsspørgsmål og fynske spørgsmål, så de ikke glemmer dem. Fynsk Erhverv har bl.a. en rigtig god dialog med de fynskvalgte folketingspolitikere, og det betyder altså noget.
– Derudover er det helt sikkert, at de mange gode oplæg, som Fynsk Erhverv holder, er en inspiration for det fynske erhvervsliv, og at Fynsk Erhvervs forskellige netværk er en stor hjælp for de virksomheder, som deltager.
Hvad er dit bedste råd til de fynske virksomhedsledere?
– Hvis de kan, så skal de turde at satse på nye markeder – også udenfor landets grænser. Der er meget at hente i eksport til udlandet og i udenlandske investeringer. Her kan de bl.a. få hjælp, netværk og rådgivning i Fynsk Erhverv.
– De skal også blive bedre til at trække på de fynske uddannelsesinstitutioners kompetencer – herunder især SDU. Man skal ikke være bange for at ansætte akademikere.