Leder • 24/08/2017

Leder: Fynsk Erhverv har tydeligt aftryk i regeringens finanslovsforslag

Endnu en af Fynsk Erhvervs absolutte mærkesager er nu indskrevet i regeringens finanslovsudspil. Først kom budskabet om nødsporsløsningen på den vestfynske motorvej og senest forslaget om at sænke broafgifterne over Storebælt med 25%.

Vi har i Fynsk Erhverv igennem flere år kæmpet intenst for at få disse to sager på den politiske agenda. Ad flere omgange har vi spurgt medlemskredsen, hvilke forhold der står i vejen for en positiv udvikling og vækst. Og budskabet er klart: den fynske motorvej og broafgifterne er de største hindringer.

Med et stærkt, fynsk mandat i ryggen har vi benyttet enhver lejlighed til at sætte disse to forhold på agendaen i den løbende dialog med væsentlige beslutningstagere som borgmestre, folketingspolitikere, ministre, ordførere m.fl.  Vi har brugt fynske virksomheder som konkrete eksempler på de negative effekter af den manglende udbygning af den fynske motorvej og de høje broafgifter. Mange virksomheder oplever nemlig at være udfordret på deres konkurrencekraft, andre undlader at byde på opgaver på den anden side af bæltet, og en hel del oplever vanskeligheder ved at tiltrække og ikke mindst fastholde dygtige medarbejdere.

Det forslag om at reducere broafgifterne over Storebælt, som regeringen nu fremlægger i sit finanslovsudspil, har vi således serveret på et sølvfad.

I forhold til at få reduceret broafgifterne over Storebælt fik vi med støtte fra virksomheder på begge sider af Storebælt, Slagelse Kommune og de fynske kommuner udarbejdet en analyse af de samfundsøkonomiske gevinster ved at reducere hhv. afskaffe broafgifterne over Storebælt. Det har vist sig at være virkelig værdifuldt, fordi vi her fik styrket vores argumentation og underbygget de fynske virksomhedscases med fakta og fremskrivninger, helt efter Transportministeriets egne beregningsmodeller.

Det forslag om at reducere broafgifterne over Storebælt, som regeringen nu fremlægger i sit finanslovsudspil, har vi således serveret på et sølvfad – med den eneste afvigelse, at vi gerne havde set det effektueret i et hug. Den udfordring bærer vi nu ind i den nationale Storebæltskomité, som Fynsk Erhverv tog initiativ til sidste år. Herfra vil vi også fastholde presset for en yderligere reduktion.

Vi er ikke i mål, men vi har bevist, at vi sammen i kraft af vores stærke position som erhvervslivets fælles talerør bliver lyttet til, og at vi kan sætte dagsordener, samle opbakning og skabe resultater, når det virkelig gælder.

Sammen står vi stærkest!

Jytte Reinholdt
Direktør

Debat: Tilbagerulning af arveafgift vil bremse omstilling og vækst

Regeringen har bebudet, at den vil tilbagerulle bo- og arveafgiften for virksomhedsarvinger, så den stiger fra de nuværende 6 procent til 15 procent. Bo- og arveafgiften er en særskat på ejerskifter mellem familiemedlemmer, og den tidligere regering vedtog at sænke den for at sikre videreførelsen af de danske familievirksomheder. Reaktionen på regeringens planer om tilbagerulning […]

Direktørens tale ved translokation, Tietgen Business 2019

Af direktør Jytte Reinholdt Til lykke – stort tillykke med veloverstået eksamen – den eksamen, der åbner døren til en karriere i erhvervslivet – i første omgang for at færdiggøre jeres erhvervsuddannelser, men også den eksamen, som giver jer et godt fundament til at fortsætte læringskurve i fremtiden. Livet byder på meget – det gør […]

Debat: Besparelser på den korte bane vil ramme væksten på den lange bane

Med sparekataloger i størrelsesordenen 200 mio. kr. allerede på næste års budget er ingen i tvivl om, at der vil ske store ændringer i Odense Kommune allerede i 2020. Men selvom de udfordringer på velfærdsområdet, der vil opstå, når Odense i 2030 har markant flere børn og ældre bosiddende, er alvorlige, så er det vigtigt […]