Nyheder • 06/10/2023
Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne
De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter.
Vi har i Fynsk Erhverv en løbende dialog med de fynske kommunalpolitikere og folketingspolitikere om forhold, der har væsentlig indflydelse på de fynske virksomheders hverdag.
Vi kæmper bl.a. for at sikre både den fysiske og digitale infrastruktur, så virksomheder og medarbejdere kan bevæge sig let og uhindret rundt på og uden for Fyn. Vi kæmper for at sikre virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft – fra DK, EU og fra tredjeverdenslande. Og vi kæmper for at få gjort op med unødigt bureaukrati og administrativt bøvl. Men vi kæmper også for, at den offentlige velfærd fungerer, så vores medarbejdere kan løse deres opgaver og bidrage til den positive udvikling og vækst i de fynske virksomheder i tillid til, at f.eks. daginstitutionerne holder åbent, når forældrene skal på arbejde, at den kollektive trafik kører, når man skal til og fra arbejdspladsen, at ventetider til f.eks. et nyt knæ ikke forlænger en sygemelding unødigt og at der ikke er ventetid på afklaring og behandling af børn, der mistrives og derfor ikke kommer i skole osv.
Hvorfor er det vigtigt for virksomhederne?
Det viser et nyligt offentliggjort studie, foretaget på foranledning af PFA, der identificerer de 6 overordnede komponenter, der definerer den sunde arbejdsplads. Den arbejdsplads, som er attraktiv at være tilknyttet og som er i stand til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, også blandt de yngre generationer.
Det handler om arbejdspladsens fysisk indretning, hvordan arbejdet organiseres, de specifikke vilkår og strukturer, tilhørsforhold/meningsfuldhed, det psykiske arbejdsmiljø og at kunne være sikker på støtte i særlige livssituationer som f.eks. ved skilsmisse, dødsfald i nærmeste familie, børn med trivsels- eller helbredsproblemer etc.
Vi står på tærsklen til at have fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig – og med udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke indenfor 5 år. Generation Z vil møde arbejdsmarkedet med helt andre forventninger end Boomer-generationen, og det betyder, at der er mange præferencer, energier, værdier m.fl., der skal balanceres i virksomhederne samtidig. Det vil stille nye krav til ledelse i de fynske virksomheder.
Derfor er det vigtigt, at den offentlige velfærd også spiller sammen med udviklingen på arbejdsmarkedet og understøtter den indsats, der gøres i virksomhederne, for at skabe den sunde arbejdsplads og de bedste vilkår for medarbejderne i enhver livssituation. Det ansvar skal politikerne lokalt og nationalt påtager sig.