Nyheder • 22/06/2023

Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft og risikovillighed

I  2015 vedtog FN 17 ambitiøse verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden. Med verdensmålene peger FN på, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling er tæt forbundet og kræver en integreret indsats. Grundtanken med verdensmålene er, at vi skal kunne leve et godt liv i dag samtidig med, at vi giver verden videre i en ordentlig stand til de næste generationer. Yderst sympatisk og værd at engagere sig i.

Regeringen og dens støttepartier har formuleret et nationalt mål om at udlede 70% mindre CO2 og andre klimagasser i 2030, end vi gjorde i 1990. Og på Fyn har Odense Kommune sat et mål om at være 100% CO2-neutral i 2030. Ambitiøse mål, som får opbakning over en bred kam i Folketinget og i befolkningen.  Skal vi for alvor sætte fart i den bæredygtige omstilling og opfylde disse mål i 2030, så vil jeg gerne foreslå, at vi tilføjer endnu et verdensmål.  Et verdensmål nr. 18, der skal appellere til ’handlekraft og risikovillighed’ og for alvor sætte fart på omstillingen.

Verdensmål nr. 18 skal sikre, at nye, innovative løsninger, der taler ind i den bæredygtige omstilling, får en let og uhindret adgang til markedet og bliver reelt efterspurgt og anvendt i stedet for de mere traditionelle, klimabelastende løsninger.

Det kræver, at der er nogle forbrugere, virksomheder, offentlige institutioner og ikke mindst bygherrer m.fl., der tør vise handlekraft og risikovillighed og vælge nye produkter, teknologier og løsninger.

Manglende efterspørgsel fra kunder og forbrugere
Mens der er stor opmærksomhed i EU på at regulere virksomhedernes ESG-rapportering m.fl., så oplever vi i flere brancher, at kunder og forbrugere er tilbageholdende med at vælge de klimavenlige produkter, teknologier og løsninger.  Det bekræfter en ny undersøgelse, som analysebureauet Ipsos har foretaget  for Yara inden for fødevarebranchen i 12 europæiske lande. Den afslører, at vi i DK ikke er foregangsland, som mange af os nok gik og troede.  Konklusionen på undersøgelsen er, at 58% af europæerne overvejer klimaaftryk ved indkøb, men 51% angiver, at de er villige til at betale for et fossilfrit alternativ.  I DK gælder det ifølge undersøgelsen kun 42%.  Af de ialt 12 adspurgte lande placerer kun Storbritanien og Norge sig lavere(Kilde: Børsen).

F.eks. oplever transportbranchen, at det er de færreste kunder, der er villige til at betale mere for at få transporteret deres gods med el- og gaslastbiler.  Den manglende efterspørgsel sammenholdt med, at en ellastbil koster 3 gange mere end en diesellastbil, og at der de facto kun er én ladestander til ellastbiler i DK (Nyborg), gør, at det ganske enkelt ikke er rentabelt for branchen at investere i grøn transport på den korte bane.   Regeringen har for nylig besluttet en ny vejafgift, der betyder, at sort transport bliver dyrere end grøn transport.  En omkostning, som transportministeren på et møde i Fynsk Erhverv for nylig indtrængende opfordrede branchen til at viderefakturere til kunderne.  Det grønne sigte alene kan næppe øge efterspørgslen efter grøn transport, så længe ellastbilerne er så omkostningstunge og ladeinfrastrukturen så utilstrækkelig.

I fødevarebranchen er den manglende betalingsvillighed for de grønne alternativer også mærkbar. Nok går vi forbrugere i stigende grad op i at spise og forbruge mere klimavenligt, men prispunktet kan endnu ikke holde for genanvendt emballage, grøn transport m.fl.  Disse klimavenlige løsninger ligger for langt tilbage i værdikæden og er sværere at forholde sig til som forbrugere end valget mellem okse eller kylling, mælk eller plantedrik osv.  Når vi ikke er villige til at betale en merpris for de klimavenlige løsninger, udebliver efterspørgslen, producenterne vælger de traditionelle løsninger og den grønne omstilling taber fart.

Problemstillingen er kendt i stort set alle brancher, mekanismen ligeså: Udbud følger efterspørgslen.

Den manglende efterspørgsel efter de grønne produkter, teknologier og løsninger er en af de største barrierer for den grønne omstilling. Større efterspørgsel i markedet er en af de vigtigste drivere for den grønne omstilling. Det er her, at verdensmål nr. 18 ”Handlekraft og risikovillighed” kommer ind i billedet. Det kræver, at vi alle udviser handlekraft og træffer flere klimavenlige valg og tør ændre vores vaner og traditioner – virksomheder såvel som forbrugere. Med større handlekraft og en vis portion risikovillighed kan vi sammen bane vejen for en mere bæredygtig og fremtidssikret verden, hvor vi kan bevare vores miljø og skabe bedre livsbetingelser for de kommende generationer.

Denne klumme, skrevet af direktør Jytte Reinholdt, bringes i Erhverv+ den 22. juni 2023.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer