Nyheder • 03/03/2023
Talentspejdere kan skaffe flere hænder
Manglen på arbejdskraft er et af tidens helt store problemer. Ikke mindst når det kommer til håndværksfagene, hvor der ikke uddannes nok unge mennesker til at opfylde behovet. Hverken nu eller i fremtiden.
Det problem har organisationen Talentspejderne en løsning på. Kort fortalt bliver unge mennesker i udskolingen koblet med frivillige mentorer, der er klædt på til at hjælpe den unge. Gennem personlige møder hjælper de med at finde motivation og retning til at komme videre i uddannelse eller i arbejde.
Vi har en gruppe på omkring 45.000 unge mellem 15-25 år, der ikke er i arbejde, og et erhvervsliv, der skriger på arbejdskraft. Det er en udfordring, som skal løses.
“Med vores talentprogram har vi udviklet nogle redskaber, som beviseligt kan være med til at motivere flere unge til at vælge netop de fag, hvor de skal bruge deres hænder,” siger Tom Pedersen, som er chefkonsulent i Landsforeningen Talentspejderne.
Organisationens landsdækkende korps af frivillige mentorer har allerede hjulpet 1.500 unge videre. Ifølge Tom Pedersen er fire ud af fem unge, der har været gennem programmet på landsplan, enten i job eller i gang med en erhvervsuddannelse I Silkeborg er succesraten hele 95%.
”Forløbet varer i 24 uger, hvor den unge mødes med talentspejderne i halvanden time om ugen. Sammen arbejder de på at finde, udvikle og styrke de unge menneskers talenter. Ofte er der tale om røre-gøre-unge, som ikke er boglige, og deres evner er ikke opdaget på samme måde i skolesystemet. Der kan talentspejderne være med til at åbne deres øjne for en vej, hvor de skal bruge deres krop og deres hænder. Og det er jo i høj grad de talenter, som samfundet har brug for at få i spil som f.eks. tømrere, murere, bagere, CNC-operatører og så videre,” konstaterer Tom Pedersen.
Ifølge chefkonsulenten er nøglen til succes at skabe koblingen mellem erhvervslivet og de unge mennesker, og han håber derfor også på at få endnu flere virksomheder med i projektet.
De eneste, der er gode til virkelig at se potentialet i de unge menneskers talenter, er de mennesker, som selv har erfaring fra arbejdsmarkedet. Vores erfaring er, at mentorerne og virksomhederne også får noget igen.
“Mentoren udvikler lederevner og færdigheder, som man kan få gavn af i sit job. Virksomhederne kan også styrke deres sociale ansvarlighed ved at indgå i talentspejder-programmet,” siger Tom Pedersen videre.
Du kan høre mere fra Tom Pedersen og blive klogere på talentspejderne ved vores fælles-arrangement tirsdag den 14. marts i Fynsk Erhverv i de nye lokaler i Cortex Business Park.
Her vil der være oplæg fra bl.a. den tidligere eliteatlet Arne Nielsson, der ud over OL-sølv og VM-guld kan bryste sig med tre kåringer som Årets foredragsholder; Susanne Crawley Larsen, rådkvinde i Børn og Unge i Odense kommune samt forretningsudviklingsdirektør i Fynsk Erhverv, Kim Lyngbek.