Nyheder • 01/08/2022

Universal Robots er ikke i tvivl om, hvordan man skal lede knap 1000 medarbejdere

… nøgleordene er tilgængelighed, værdier og empowerment.

”I midten af 2021 kunne vi godt se, at vi skulle bruge mange folk for at blive ved med at vækste, som vi gør. Det handler jo om mennesker i sidste ende,” fortæller Kim Povlsen, CEO i Universal Robots

På Fyn, nærmere bestemt i Odense, er et af verdens største knudepunkter for robotteknologi vokset frem. Og midt i denne robotklynge finder man Universal Robots. En virksomhed, der fremstiller cobots – samarbejdende robotarme – og ikke mindst en virksomhed i rivende udvikling.

Hvor hurtigt går det?

200 ansættelser fra udgangen af 2021 til midten af 2022. Noget af en bedrift på et arbejdsmarked, som har ramt den laveste ledighed i over et årti. Og Universal Robots er ikke tilnærmelsesvis tæt på at skrue ned for farten.

FYN ER GODT KØRENDE I FORHOLD TIL DE YNGRE TALENTER

Selvom det er lykkedes for Universal Robots at skaffe arbejdskraft, har de også mærket til den lave ledighed. Deres strategi? Udarbejd en præcis profil og søg snævert. En strategi, som har båret frugt indtil videre. Især når det kommer til at skaffe yngre talenter. Universal Robots har nemlig en klar fordel i kraft af SDU, ifølge President og CEO Kim Povlsen. Her udklækkes mange dygtige talenter hvert år. Og lige fra robotingeniøren til marketingmedarbejderen har man haft rigtig gode erfaringer hos Universal Robots med at hive de nyuddannede ind.

Men som med alt andet skal der være balance. For den gode dynamik kommer i sammenblandingen af erfaring og nye ideer, hvis du spørger Kim Povlsen. En udfordring? Det er markant sværere at få erfarne – og ofte etablerede – medarbejdere til Fyn. Men det bremser ikke Universal Robots, som har taget tyren ved hornene og fundet en løsning:

Mange af de nyansatte medarbejdere er meget interesserede i den hybride arbejdsuge, der kom under COVID-19.

“Selvfølgelig er det godt at komme ind en gang imellem og få en snak over kaffemaskinen. Men hjemmearbejde gør vi rigtig meget i. Jeg gør det selv to dage om ugen. Det virker rigtig godt. Og det hjælper selvfølgelig også, når man er bosiddende et andet sted i landet og skal pendle til Fyn”, forklarer Kim Povlsen.

UNIVERSAL ROBOTS INVESTERER I FREMTIDENS ARBEJDSKRAFT
For Universal Robots er det vigtigt at tage en aktiv rolle i uddannelsen af de næste generationer. Derfor har man anno juli 2022 60 samarbejder kørende med SDU. En fordobling i forhold til året før. Derudover samarbejder man med Odense Kommune og Odinskolen på at udbrede kendskabet til og entusiasmen for robotteknologi.

”Vi har et meget stærkt samarbejde med SDU. Det er nogle energifyldte studerende, vi får ind, og som vi sætter til at lave rigtige opgaver sammen med erfarne kollegaer. Det gør selvfølgelig, at de studerende kender os, når de kommer ud. Men det vigtigste er at give tilbage. Vi vil gerne dele ud af vores erfaring og være med til at gøre robotklyngen til verdens største. Men det kræver, at man investerer i fremtiden. Derfor vil vi gerne være med til at udvikle de unge mennesker – og især kvindernes – interesse for robotteknologi,” fortæller Kim Povlsen.

ARBEJDE SKAL GIVE ENERGI TIL MEDARBEJDERNE
Selvom man i Universal Robots ikke forventer, at alle medarbejdere vil fejre 25-års jubilæum, er der en klar målsætning om at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser.

For knap et år siden begyndte vi på et initiativ om at være et absolut vidunderligt sted at arbejde.

“Vi har stort fokus på at skabe et ’community’, bl.a. ved at give alle medarbejdere en fed onboardingoplevelse og ved at dyrke fællesskaberne både i de enkelte teams og på tværs af organisationen. Vi vil være en virksomhed, hvor folk glæder sig til at gå på arbejde, så de har energi, når de kommer hjem til deres familier”, uddyber Kim Povlsen.

HVERDAGEN SKAL OPBYGGES SÅDAN, AT DER ER TID TIL TILSTEDEVÆRELSE
Kim Povlsen er ikke i tvivl om, at det er vigtigt for ledelsen at være tilgængelig. Noget som han også får positiv feedback på fra de ansatte. For der er handling bag ordene i Universal Robots. Som selverklæret kaffenørd har Kim Povlsen fået investeret i en baristavogn, hvor ledelsen på skift tager en tørn en gang om ugen. Ét højdepunkt i Kim Povlsens uge, da det giver ham mulighed for at tale med medarbejderne – og høre de fantastiske idéer, som de går og brygger på.

FASTE VÆRDIER ER GRUNDSTENEN I UNIVERSAL ROBOTS
Universal Robots har udarbejdet et klart værdisæt og en vision, som Kim Povlsen bruger som pejlemærke i sin ledelse. Hvor vigtigt er det for ham? Nok til, at han har fire plakater med virksomhedens værdier hængene over for sit skrivebord, så han hver dag kan blive mindet om dem. For som Kim Povlsen siger:

At have værdier hængende på væggen er ubrugeligt, hvis du ikke efterleve dem. Du er nødt til at ansætte efter dem. Du er nødt til at leve efter dem som ledelse.

“Hvis du skal træffe en beslutning, så starter det der. For når ens egne værdier stemmer overens med virksomheden, så er det et match. Og så fastholder du også folk i længere tid, fordi det er et godt sted for dem”.

LEDELSEN SKAL GIVE MEDARBEJDERNE FRIHED TIL AT LØSE DERES OPGAVER
Empowerment er det sidste princip, Kim Povlsen bruger i sin ledelse. For ifølge Kim Povlsen er ens opgave som leder ikke at stå for alle beslutninger. Det er i stedet at vise ens medarbejdere tillid ved at give dem frie tøjler til at løse deres opgaver. ”Som leder skal du sætte retningen, så folk kan træffe de bedst mulige beslutninger. Men de skal selv træffe dem. Det giver ansvar. Og ja, det er svært at give alting fra sig. Men det virker. Vores produkter bliver bedre, vores kundeservice bliver bedre og kvaliteten bliver højere, fordi folk får ejerskab over beslutningerne”, slutter Kim Povlsen.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri