Nye partnervirksomheder

Nyheder • 05/05/2022

Fynsk eksport til hele verden trods forhindringer

Den internationale handel har i de sidste par år været hårdt presset. En verdensomspændende epidemi med dertil hørende lockdowns, stigende råvarepriser, forsinkede leverancer, afspærringen af Suez-kanalen, og nu krigen i Ukraine.  

Men hvordan står det egentlig til med eksporten i de fynske virksomheder? 

Omkring 13% af de fynske virksomheder eksporterer til udlandet, hvilket er en anelse under landsgennemsnittet. Iflg. de seneste tal fra Danmarks Statistik udgør eksporten i gennemsnittet 27 % af omsætningen i de fynske virksomheder. Det er 10 procentpoint mindre end landsgennemsnittet.  

De fynske virksomheder eksporterer i høj grad til nærmarkederne inden for EU og Skandinavien, men eksporterer også udenfor EUs grænser, hvor det især er markederne i Mellemøsten og Asien, der trækker de fynske produkter. I perioden primo 2019 til ultimo april 2022 fordeler antallet af udstedte oprindelsescertifikater til de to markeder sig således, at 62% blev udstedt til Mellemøsten og 28% til Asien.  

Hvor går eksporten til? 

Ser man på en top-10 liste over lande som fynske virksomheder får lavet oprindelsescertifikater til i overstående periode, ser den således ud: 

  1. Kuwait 
  2. Kina 
  3. Tyrkiet 
  4. Saudi Arabien 
  5. De forenende Arabiske Emirater 
  6. Indien 
  7. Qatar 
  8. Egypten 
  9. Vietnam 
  10. Yemen 

Værd at bemærke er det, at nr. 11 på listen er til Rusland. Iflg. tal fra Eksportbarometeret fra marts 2022 forventer eksportvirksomhederne på landsplan også stor fremgang i eksporten til Kina, Mellemøsten samt resten af Asien.  

Hvilke barrierer opleves der? 

25 % af de fynske virksomheder anser logistiske udfordringer som en barriere for øget internationalisering og eksport. Disse tal kan iflg. flere kilder blive meget højere, da coronarestriktioner i verdens største containerhavn i Shanghai risikerer at blive en massiv flaskehals. Det vil give udfordringer for eksporten på verdensplan, da havnen bruges til mere end en fjerdedel af Kinas im- og eksport.  

Hårde coronarestriktioner fra de kinesiske myndigheder, krav til lokale lastbilchauffører om negativ coronatest og bureaukratisk tunge tilladelser lægger stort pres på infrastrukturen, og på nuværende tidspunkt ligger der allerede omkring 500 containerskibe, som venter på at komme i havn og aflaste.  

Mange danske virksomheder forsøger at omdirigere transporten, men hvis restriktionerne implementeres i andre kinesiske havne, er det sandsynligt at ophobningerne og forsinkelserne på varer og råmateriale bliver større end Ever Givnes blokade af Suez-kanalen i 2021. 

_________________________________ 

Interesseret i at vide mere, hvordan det går med eksporten i de fynske virksomheder? Så læs Det fynske Vækstbarometer 2021 her.  

Bæredygtig fynsk virksomhed med eksportdrømme

Den fynske virksomhed Biotrans Nordic tilbyder løsninger inden for håndtering og genanvendelse af organisk affald, og har i det seneste år haft en øget efterspørgsel på ca. 25 procent. Dermed er der for alvor gang i hjulene igen efter en ufrivillig opbremsning grundet Covid-19.

Det gode brand er en fælles opgave

De fynske virksomheder har et fælles ansvar, når det drejer sig om at lokke ny arbejdskraft til øen - nemlig at fortælle de gode historier om Odense og Fyn. Det mener koncernchef i 3C Groups, Niels Thorborg, der deltog i Small Great Nations roadshow tidligere i maj, der skulle belyse lokale styrker og udfordringer i forhold til den grønne omstilling, og ikke mindst at diskutere, hvordan regionen tiltrækker de mennesker, der skal til for at løfte opgaven

Lederes tilstedeværelse på sociale medier er en vigtig opgave

Synlighed er vigtigt. Vi ved, at når kunderne skal vælge leverandør og produkter er kendskab vigtigt. Vi ved, at det er nemmere at tiltrække medarbejdere, når man har et stærkt brand. Men i 2022 er det ikke nok at virksomheden kommunikerer. Enhver leder i 2022 skal kommunikere – internt som eksternt. I artiklen kommer kommunikationsrådgiver Julie Lindegaard med en række gode råd til, hvordan du gør.

Digitalisering og e-handel skaber vækst i fynske virksomheder

Da Fynsk Erhverv tirsdag den 17. maj indtog scenen i Odense Sommerrevys telt stod programmet på fremtidens marked gennem digitale løsninger. I dagens anledning var der inviteret tre gæster, der har oplevet stor digital succes samt moderator Julie Lindegaard.

Digitalisering åbner internationalt marked på vid gab for Dinex

MIDDELFART: Da Middelfart-virksomheden Dinex i januar 2020 lancerede nyt website og en helt nyetableret e-handelsløsning, havde ingen i huset turdet drømme om, hvor god en idé, det skulle vise sig at være.

Virksomhedsbesøg på Odense Havn, hvor den grønne omstilling får ’ben at stå på’

KERTEMINDE: Siden Odense Havn for syv år siden købte Lindø Industripark har de sammen udviklet sig, så Odense Havn i dag tilbyder stærke logistikløsninger og nogle af verdens mest unikke faciliteter.

Lav uddannelsesaftalerne i maj

Erhvervsskolerne er utroligt glade for samarbejdet med virksomhederne, og at der indgås flere og flere lærepladsaftaler med eleverne. Det er der to grunde til, nemlig at eleverne skal færdiggøre deres uddannelse i virksomhederne, og at vi som samfund dermed sikrer os en tilgang af dygtige faglærte i fremtiden.

Nyttig viden til vækst

Det fynske Vækstbarometer 2021 viser en generel optimisme i det fynske erhvervsliv, og en samlet fynsk score på tværs af de fem kategorier på 3,15 i forhold til landsgennemsnittet på 3,0 indikerer et ganske ’godt klima’ i de fynske virksomheder. Det fynske Vækstbarometer giver en aktuel indsigt i det fynske erhvervsliv på fem centrale vækstindikatorer, […]

Business Lounge: Vilje og evne til digital udvikling

Fynsk Erhverv inviterer hele det fynske erhvervsliv til en inspirerende eftermiddag med fokus på fremtidens forretninger og til hyggeligt samvær under den efterfølgende picnic og forestilling i Odense Sommerrevy 2022. Du møder direktør Lars Hedal fra det fynske væksteventyr, it-selskabet Hesehus a/s. Lars Hedal giver et skarpt bud på det fynske erhvervslivs vilje og evne […]