Leder • 29/06/2019

Direktørens tale ved translokation, Tietgen Business 2019

Stole

Af direktør Jytte Reinholdt

Til lykke – stort tillykke med veloverstået eksamen – den eksamen, der åbner døren til en karriere i erhvervslivet – i første omgang for at færdiggøre jeres erhvervsuddannelser, men også den eksamen, som giver jer et godt fundament til at fortsætte læringskurve i fremtiden.
Livet byder på meget – det gør erhvervslivet også!
I træder nu ud fra ’skolens beskyttende vinger’ og ud i en virkelighed, hvor der er store forventninger til jer, og hvor der vil blive lagt mærke til jer.

  • Her kan I ikke gemme jer bag det digitale panser
  • Her skal I ud og møde jeres nye kolleger, møde kunder, leverandører og samarbejdspartnere face-to-face
  • Her skal I indgå i et arbejdsfællesskab, hvor teori møder praksis. Her skal I stå på jeres teori, men forstå praksis
  • Og her skal I byde jer til med de kompetencer og ideer, I har – og vise, hvordan I kan bidrage og gøre en positiv forskel.

Den gode nyhed er, at der er brug for jer i virksomhederne. Dygtige og engagerede medarbejdere med en erhvervsuddannelse er der altid plads til. Og der venter jer en spændende og udfordrende fremtid.
At I skal være dygtige, det er indiskutabelt. Men I skal også være ordentlige mennesker – gode kolleger – og bidrage til et godt arbejdsklima i butikken – på kontoret, lageret, ja, overalt, hvor I kommer frem. I skal også have hjertet med på arbejde. I disse verdensmålstider kan man vel ligefrem tale om bæredygtige kollegaskaber.
Og så skal I frem for alt være i bevægelse: Fysisk, fagligt og mentalt.

I bevægelse Fysisk – fordi det giver styrke og velvære og øger jeres robusthed.
Det taler for sig selv i en tid, hvor man kan få ’Motion på recept’. Og hvor vi f.eks. i Fynsk Erhverv har 65 fynske erhvervsledere, der 2-3 gange om ugen cykler og netværker sammen. Det er jo klart fordi, at det gør en positiv forskel.
I bevægelse Fagligt – fordi bl.a. nye teknologier (digitaliseringen) udfordrer og ændrer kravene i virksomhederne. Forandringerne kommer hurtigere og hurtigere, og kompleksiteten stiger. Det kan vi ikke se passivt til, så vi skal tage styringen og bruge udviklingen som løftestang ind i fremtiden. Derfor skal vi hele tiden tilegne os ny viden, være nysgerrige og kreative, så vi kan gribe de nye muligheder, der opstår og være med til at skabe fremtiden.

I bevægelse Mentalt – fordi det skaber balance og ro i sindet, så I har tillid til fremtiden, trives og kan indgå i positive relationer og tæt samspil med andre.
Med et arbejdsmarked i konstant bevægelse, er der for mig at se ikke et alternativ til selv at være I BEVÆGELSE.
Så tag ansvar – for hinanden, for jer selv og de valg, I træffer. Gør jer umage – uanset, hvad I vælger! Men tag også nogle chancer! Som den tidligere undervisningsminister Tommy Ahlers har sagt, så skal vi turde fejle for at få øje på noget nyt.
I har allerede taget ansvar – og udvist mod, fordi I har valgt at tage en erhvervsuddannelse. I er ikke fulgt med strømmen ind i de almene gymnasier, men har taget stilling.

For de af jer, der har en elev- eller praktikpladsaftale, så er valget jo let! For I andre kræver det en ekstraordinær indsats nu at komme ud og få vist ’flaget’ og komme i dialog med nogle butikschefer eller virksomhedsledere, der kunne have brug for jer. Mit bedste råd her er: kom ud og præsenter jer selv – vær vedholdende og brug endelig jeres netværk – og netværkets netværk – til at finde de ledige pladser. Hold fokus – Så kommer der også en elev- eller praktikplads til jer.

Fynsk Erhverv er de fynske virksomheders netværks- og interesseorganisation. Her skaber vi en lang række anledninger til at fynske virksomheder – ledere som ansatte – kan mødes for at hente ny viden og inspiration ind i hverdagen, netværke og skabe forretning med hinanden.
Faktisk har vi i Fynsk Erhverv over 150 år på bagen og som et lille kuriosum er ’Tietgen’ et barn, der er født i vort regi – i erkendelse af, at handelen dengang havde behov for stærke og ansete uddannelsestilbud til deres medarbejdere, for at kunne klare sig i den stigende konkurrence.
Den erkendelse er stadig intakt – og jeg vil glæde mig til, at jeg om nogle år kan møde mange af jer i Fynsk Erhverv, når I aktivt opsøger viden og netværk med andre fynske virksomhedsledere. I skal være så hjertelig velkommen.

Livet byder på meget – det gør erhvervslivet også!
Hvor spejderne har deres slogan: Altid beredt
Så husk jeres slogan: Altid i bevægelse.
Held og lykke – og på gensyn!