Leder • 12/02/2016
Leder: Vækstaftale på kanten
Den ny vækstaftale, der skal skabe bedre vækstbetingelser på de yderste kanter i landet, støtter alt fra lavere færgetakster til og fra øerne til forsøg med fjernundervisning i folkeskolen og et Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Thy. Regeringen er nemlig blevet enig med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at adressere 150 mio. kr. årligt i perioden 2016-19 til ialt 16 initiativer, som kan bidrage til vækst og udvikling i hele Danmark. Så vidt så godt.
Der er flere interessante tiltag for det fynske erhvervsliv i aftalen, herunder ikke mindst en ny bredbåndspulje, der skal forbedre dækningen i områder uden for de store byer, hvor der i dag er dårlig dækning. Det er der helt bestemt også brug for. Vi lever i en digital tidsalder, hvor infrastrukturen i dag er utilstrækkelig. Det mærker både virksomheder og borgere i flere områder på Fyn. Kommunerne skal medfinansiere for at puljen udløses, derfor er det vigtigt, at de fynske borgmestre påtager sig deres ansvar for de lokale rammevilkår og får lagt billet ind på puljen hurtigst muligt.
Et andet interessant tiltag i aftalen er de såkaldte erhvervspartnerskaberne. Formålet er at få udbredt ny automation og digitalisering og anden ny produktionsteknologi til flere små og mellemstore virksomheder. Herigennem kan disse styrke deres produktivitet og blive mere konkurrencedygtige. Det kan de såkaldte landdistriktsvækstpiloter også være med til at sikre. Her åbnes der op for, at små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne kan få tilskud til at ansætte medarbejdere med videregående uddannelse i op til to år, så de kan bidrage til øget innovation og vækst i form af bl.a. nye produkter eller services. Begge tiltag vil også være med til at sikre den lokale beskæftigelse.
Der er også en håndsrækning til de helt små virksomheder, hvor det kun er ejeren, der tegner virksomheden. Her bliver det nu muligt at anvende sit private NemID også i virksomhedssammenhæng. Det vil lette for det bureaukrati, der hidtil har været gældende.
Det sidste tiltag, jeg vil trække frem, er udsigten til, at flere virksomheder fremover vil kunne blive omfattet af de såkaldte ’målrettede PSO-lempelser’. Det er rigtig interessant, idet mange fynske virksomheder er el-intensive, men ikke el-intensive nok til at have fået gavn af vækstaftalen fra 2014. Nu afventer vi med spænding det videre forløb og ser frem til, at flere fynske virksomheder kan få løftet denne konkurrenceforvridende og vækstbegrænsende afgift af sig.
En vækstaftale med særligt fokus på vækst i landdistrikterne takker vi ikke nej til i Fynsk Erhverv. Men det vil være langt mere attraktivt at sikre mere ensartede vækstbetingelser i hele landet og styrke sammenhængskraften mellem Øst- og Vestdanmark. Så et godt råd herfra er: Sæt nu broafgifterne ned på Storebæltsforbindelsen, så vil væksten og dynamikken vokse i hele landet.
– Jytte Reinholdt
Direktør