Leder • 28/03/2017

Leder: Vækst på Fyn forudsætter flere hænder i arbejde

Meldingen om en ny stor ordre til MHI Vestas på Lindø Industripark vakte glæde i det fynske i denne uge. Det er først og fremmest godt gået af virksomheden, og det vil naturligt have en positiv afsmittende effekt hos en række underleverandører og servicevirksomheder på Fyn.

Men presset på det fynske arbejdsmarked er stigende, og risikoen for lønpres inden for flere brancher er til stede.  Det betyder, at andre fynske virksomheder risikerer at skulle sige farvel til dygtige medarbejdere, der følger sig tiltrukket af de nye muligheder på Lindø. De kommer til at stå tilbage med ledige jobs og overtager dermed udfordringen med at få besat de ledige stillinger. Det er vilkårene, og under et har vi på det danske arbejdsmarked stor gavn af høj mobilitet såvel fagligt som geografisk.

Det er også en god mulighed for at genoverveje hvilke kompetencer og uddannelsesbaggrunde, der fremadrettet vil ruste virksomheden til at løse opgaverne på bedste vis.
Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv

‘Det er dog behæftet med både økonomiske og tidsmæssige omkostninger at skulle genbesætte ikke mindst nøglestillinger i virksomhederne. Men det er også en god mulighed for at genoverveje hvilke kompetencer og uddannelsesbaggrunde, der fremadrettet vil ruste virksomheden til at løse opgaverne på bedste vis.

I denne uge afgav en ekspertgruppe også deres anbefalinger til regeringen om, hvordan unge på kanten kan hjælpes bedre. Baggrunden er virkelig alvorlig, idet der alene på Fyn er over 6.000 unge mellem 15 og 29 år, der hverken er i gang med uddannelse eller job.  Det er simpelthen en falliterklæring, som der skal tages hånd om her og nu. Samtidig er det også en arbejdskraftreserve, som nu kan se ind i en gunstig fremtid med gode jobmuligheder og selvforsørgelse som trækplaster.

Behov for flere faglærte
Danmark har behov for langt flere faglærte. Beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at virksomhederne risikerer at komme til at mangle 60.000 faglærte i 2025. Derfor er der også aftalt nye bonusordninger i form af større lønrefusion ved skoleophold samt variabelt bidrag til AUB afhængig af antal lærlinge, der uddannes i virksomheden. Disse ordninger skal gøre det mere attraktivt for virksomhederne at løfte opgaven med at få uddannet flere faglærte. Og det er i sandhed hjælp til selvhjælp at uddanne fremtidens arbejdskraft.

Nu handler det om at få de mange unge på Fyn, som hverken er i gang med job eller uddannelse, til at vælge retning, og så få stablet en plan på benene, der kan sikre velkvalificeret arbejdskraft til de fynske virksomheder – og glade borgere og familier med styr på egen tilværelse.

Jytte Reinholdt
Direktør i Fynsk Erhverv