• 05/05/2017

Træk talenterne ind i virksomheden

Af Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv

Kampen om talenterne og nye medarbejdere er i gang – i nogle brancher mere intenst end i andre.  Kombinationen af store årgange, der forlader arbejdsmarkedet i disse år, og nye jobs som følge af en positiv udvikling og vækst har sat rekrutteringen højt på dagsorden i de fynske virksomheder. I den syddanske region er der faktisk knap 20.000 flere borgere i de generationer, der er på vej på pension de kommende år, end i de generationer, der skal erstatte dem. Det er i sig selv en rationel begrundelse for at tænke nye veje, og her vil jeg gerne slå et slag for at trække de unge ind i de fynske virksomheder i attraktive studiejobs nogle timer om ugen.

Mange store virksomheder udsøger sig de bedste talenter på de relevante studieretninger og tilbyder dem attraktive jobs allerede inden, de er færdiguddannede. Det kræver naturligvis ’muskler’ og stærke brands som Novo Nordisk, Mærsk og Deloitte. Her kommer talenterne ind i veltilrettelagte karriereforløb og med masser af kolleger omkring sig. Det er på en og samme tid trygt, udfordrende og attraktivt for de studerende. Og virksomhederne kan udvikle og motivere talenterne, så de både på kort og langt sigt kan bringe værdi til virksomhederne.

Det er disse virksomheder og talentforløb, der ofte bliver henvist til, når Fyn bliver omtalt som værende fattig på studiejobs og jobs i det hele taget for personer med en videregående uddannelse.   Men jeg er overbevist om, at vi i de fynske virksomheder kan tilbyde flere både attraktive studiejobs og jobs til personer med en videregående uddannelse. På Fyn har ca. 95 % af virksomhederne op til 20 ansatte, så det er de færreste, der kan kopiere ovenstående model. Men det behøver vi heller ikke, for der er masser af andre muligheder for at skabe attraktive studiejob for dygtige studerende fra f.eks. Erhvervsakademiet Lillebælt eller SDU.

Som lille fynsk virksomhed kan det være en stor gevinst at ansætte en studerende f.eks. 10-15 timer om ugen til at løse opgaver som at skabe overblik og struktur i informationsflowet, kundekontakten, diverse dokumentationer, procedurebeskrivelser, opfølgninger, kommunikation internt/eksternt osv.   Mange ejerledere har i dagligdagen fokus på driften og har mange kasketter på. En studerende med en relevant studiebaggrund kan her tilføre virksomheden ny viden og værktøjer, og som virksomhed får man dels løst opgaver, der enten presser ejerlederen i hverdagen, eller bliver udskudt til man får tid!   Eller være med til – eller frigøre ressourcer til – at virksomheden kan få fokus på udviklingsopgaver, nye kundesegmenter, leverandøraftaler etc. Derudover kan den studerende skabe kontakt til det vidensmiljø, som pågældende kommer fra. Fidusen ved et studiejob i en lille, fynsk virksomhed er, at man som studerende får indsigt i mange processer og rutiner og får styrket sine generalistkompetencer. Derudover får man mulighed for at vise sit værd, så man evt. kan skabe sig sit første job. I det mindste er det vejen til erfaring og er vigtig reference.

Mange virksomheder har rigtig travlt nu, så jeg kan kun opfordre de fynske ejerledere til at bruge en time på at udtænke, hvor i virksomheden det vil give mest værdi at tilføre disse ekstra ressourcer og nye kompetencer. Når du har besluttet dig for det, så lav et skarpt opslag henvendt til den studerende – efter devisen: Du kan – Vi kræver – Du lærer.  Tag herefter kontakt til den relevante uddannelsesinstitution og få hjælp til at få formildet opslaget.

Det kan være den bedste time, du har investeret længe!