• 07/06/2018

Danske virksomheder overser en kæmpe mulighed for øget overskud på bundlinjen.

Ebbe Vej

Af Ebbe Vej, erhvervspsykolog i Mind the Limit

Danske virksomheder har brugt formuer på at trimme, udvikle og justere. Man har været igennem hele Lean-møllen, forretningsstrategien er knivskarp frem til 2022 og dette er virksomhederne rigtig dygtige til. Alle burde være glade, men det er desværre ikke tilfældet – og det er dyrt!

I min egenskab af erhvervspsykolog kommer jeg ud og besøger en del virksomheder, hvor jeg taler med mange ledere og medarbejdere. Lederne ved godt, hvad det koster at have en dygtig nøglemedarbejder der mistrives, men ved ikke altid, hvad de skal gøre for at undgå det. Medarbejderne der mistrives ved også godt hvorfor, men formår sjældent at handle på det, da disse ressourcer for længst er opslugt af jobbet.

Jeg oplever, at langt den største faktor til at en medarbejder mistrives er, at vedkommende er usikker på, hvornår opgaverne er løst godt nok. Derfor løser de ofte opgaven bedre end det forventes, og bedre end kunden betaler for. Det koster tid – tid som de godt er bevidste om at de ikke har, og derfor ”stjæler” de sig til den ved at møde lidt tidligere, holde kortere frokost, springe en pause over eller tage opgaver med hjem. Dette kan de ikke holde til i længden, og ret beset er der heller ikke nogen der har bedt dem om det. Det kommer derfor ofte som en stor overraskelse for lederen, når en medarbejder pludselig knækker totalt sammen og fortæller at presset har stået på det sidste år. Det er nemlig rigtig vanskeligt for lederen at spotte disse pligtopfyldende og ordentlige medarbejdere, når de løber løbsk.

Det er dyre signaler at overse.

Man ved ikke, hvad man ikke ved. Men ved at have lidt fokus på sine medarbejdere, snakke med dem ved frokosten eller tage de to minutter længere ved kaffemaskinen, får man så meget større indsigt i sine medarbejdere som personer, og det er på tide at se medarbejdere som personer i stedet for funktioner. Denne relation til medarbejderne koster ikke noget, men gør det meget lettere at spotte de signaler der kan være så dyre at overse, og alene dét giver signifikant bedre bundlinje.