Leder • 25/04/2017

Leder: Paradokset i Odense

Når flere og flere virksomheder på Fyn efterspørger nye medarbejdere med vidt forskellige kompetencer, så er det paradoksalt, at 6.000 odenseanere samtidig mangler et arbejde. Faktisk var der i 2016 1.662 ledige stillinger, der ikke blev besat, inden for brancher, hvor der minimum var samme antal ledige. Inden for Bygge og Anlæg var der 429 stillinger, der ikke blev besat, Handel 304 stillinger, Hotel og Restauration 183 stillinger, Rengøring og anden service 180 stillinger og inden for Transportområdet 140 stillinger.

Det er paradoksalt af flere årsager. Først og fremmest er det et klart grundvilkår for vores velfærdsmodel, at alle, der kan tage et arbejde og holde sig og sin familie selvforsørget, skal det. Dem, der ikke er i stand til det på grund af sygdom, alder el. lign. tilbyder vi som samfund på solidarisk vis et forsørgelsesgrundlag. Der har tilsyneladende udviklet sig en bredere fortolkning af dette grundvilkår i beskæftigelsessystemets forskellige korridorer, der gør det muligt at have ubesatte stillinger i et betydeligt omfang, trods ledige på offentlig forsørgelse. Og det er naturligvis ikke acceptabelt.

Det er et ubetinget konkurrenceparameter i virksomhederne, at vi kan tiltrække den arbejdskraft, vi har behov for.
Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv

Dernæst er det et ubetinget konkurrenceparameter i virksomhederne, at vi kan tiltrække den arbejdskraft, vi har behov for. Det handler både i antal og med de rette kvalifikationer og kompetencer. Trods omfattende lovgivning og adskillige aktører i det danske beskæftigelsessystem må vi altså konstatere, at det i Odense ikke lykkes at få de ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Endelig er der også stærke økonomiske incitamenter for kommunerne for at få ledige borgere hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

Derfor har Beskæftigelses Task Forcen i Odense netop givet seks anbefalinger til, hvordan Odense Kommune skal ændre på denne situation.

Ved præsentationen af de seks anbefalinger på Odense Rådhus mandag den 24. april 2017 lagde Task Forcens formand Carsten Koch stor vægt på, at Odense Kommune implementerer alle anbefalinger i det daglige arbejde og appellerer til alle aktører om at gøre en ekstraordinær indsats.

Ny HR-funktion skal hjælpe virksomheder med det administrative

Vi har i Fynsk Erhverv deltaget i processen og givet input til Beskæftigelses Task Force Odense.  Fynsk Erhverv vil naturligvis som det fynske erhvervslivs repræsentant fortsat følge beskæftigelsesindsatsen og have fokus på, at der fremadrettet ikke står stillinger ledige i de fynske virksomheder, som vil kunne besættes af ledige – fra Odense eller en af de andre fynske kommuner.

Og endelig en kraftig opfordring til de fynske virksomheder om at gå ind i et forpligtende fællesskab med jobcentret, fordi den bedste opkvalificering og forberedelse til at (gen-)indtræde på arbejdsmarkedet sker på det ordinære arbejdsmarked.  Vi har sikret, at der oprettes en HR-funktion, der kan være de små og mellemstore virksomheder behjælpelige med hhv. administrative processer, opfølgning, samtaler m.m.m., så den enkelte virksomhedsleder ikke skal bruge tid på det. Derfor er vejen banet for at få ryddet dette paradoksproblem ad vejen og sikret fuld beskæftigelse på det fynske arbejdsmarked.

Jytte Reinholdt
Direktør i Fynsk Erhverv

Debat: Tilbagerulning af arveafgift vil bremse omstilling og vækst

Regeringen har bebudet, at den vil tilbagerulle bo- og arveafgiften for virksomhedsarvinger, så den stiger fra de nuværende 6 procent til 15 procent. Bo- og arveafgiften er en særskat på ejerskifter mellem familiemedlemmer, og den tidligere regering vedtog at sænke den for at sikre videreførelsen af de danske familievirksomheder. Reaktionen på regeringens planer om tilbagerulning […]

Direktørens tale ved translokation, Tietgen Business 2019

Af direktør Jytte Reinholdt Til lykke – stort tillykke med veloverstået eksamen – den eksamen, der åbner døren til en karriere i erhvervslivet – i første omgang for at færdiggøre jeres erhvervsuddannelser, men også den eksamen, som giver jer et godt fundament til at fortsætte læringskurve i fremtiden. Livet byder på meget – det gør […]

Debat: Besparelser på den korte bane vil ramme væksten på den lange bane

Med sparekataloger i størrelsesordenen 200 mio. kr. allerede på næste års budget er ingen i tvivl om, at der vil ske store ændringer i Odense Kommune allerede i 2020. Men selvom de udfordringer på velfærdsområdet, der vil opstå, når Odense i 2030 har markant flere børn og ældre bosiddende, er alvorlige, så er det vigtigt […]