Nyheder • 03/12/2015

Månedens virksomhed: Middelfart Sparekasse

Middelfart Sparekasse er Månedens Virksomhed i Fynsk Erhverv. Den er valgt, fordi Middefart Sparekasse på bedste vis har vist, hvordan et solidt, ærligt og konsistent fokus på at være en god arbejdsplads for sine medarbejdere ikke er en hindring for en imponerende vækst på et konkurrencepræget marked – men tværtimod kan være en forudsætning. 

Middelfart Sparekasse blev for nylig nr. to på Great Place To Works årlige liste over de bedste arbejdspladser i Danmark. Organisationen har ved hjælp af omfattende spørgeskemaundersøgelser målt de bedste europæiske og nationale arbejdspladser siden 2002, og tre gange tidligere er Middelfart Sparekasse kåret til bedste danske arbejdsplads.

Som én af blot to virksomheder har Middelfart Sparekasse i alle årene været repræsenteret på listen over de bedste europæiske arbejdspladser.

Det var allerede tilbage i begyndelsen af halvfemserne, at sparekassen begyndte at arbejde målrettet med medarbejdertrivsel, og virksomheden har tilmeldt sig Great Place to Works undersøgelse hvert år, siden organisationen begyndte at måle.

Middelfart Sparekasses historie strækker sig tilbage til 1853, og i 1972 åbnede den første afdeling uden for Middelfart, da en afdeling i Strib kom til. En endnu større beslutning var det, da Sparekassen i 1990 krydsede Lillebælt og åbnede i Frederica.

Sparekassen har været i kraftig vækst de seneste år og har nu 61.000 kunder fordelt over 18 filialer. Den seneste åbnede i Svendborg i november måned. Sparekassen får i dag 700 nye kunder om måneden.

Fynsk Erhverv har valgt at gøre Middelfart Sparekasse til Månedens virksomhed, fordi banken har vist, hvordan man med stor succes kan gøre det at være en god arbejdsplads til et væsentligt konkurrenceparameter.

De bedste medarbejdere søger mod de bedste virksomheder
Martin Baltser har været direktør for Middelfart Sparekasse siden januar 2012, og han mener, den store vækst bl.a. er sket pga. virksomhedens fokus på medarbejdertilfredshed og på kundeservice.

– Vi har sagt ‘goddag’ til 200 nye medarbejdere de seneste fire år. Dem, der klarer sig bedst i den finansielle sektor, er dem, der har de bedste medarbejdere. Og de bedste medarbejdere vil derhen, hvor det er bedst at være. Samtidig er det også lettere for tilfredse medarbejdere at levere den service, vi gerne vil være kendt for, fortæller Martin Baltser til Fynsk Erhverv.

Væksten kommer dog også af et bevidst fokus hos Middelfart Sparekasse.

– Vi har valgt at vækste. Det er vi nødt til, hvis vi skal være her om 10 eller 15 år. Vi har gennemgået en forretningsmæssig drejning fra at være en familie- og foreningskultur til at være en forretningskultur. Det har tydeliggjort de klare fordele, der ligger i at være en god arbejdsplads. I starten af halvfemserne var der 300 pengeinstitutter i Danmark. Der er 75 tilbage i dag, og den udvikling er ikke slut endnu. Vi har bemandingen til at håndtere vækst, og det er det, vi er i gang med nu: at lægge filialer og dermed også distributionsnet ud over de største jyske og fynske byer, siger Martin Baltser.

“Produkterne er stort set de samme”
Konkurrencen i banksektoren er stor, men det er ikke produkterne, der er det væsentligste konkurrenceparameter i dag.

– Bankprodukter er meget ens i dag. Det er ikke her, man som pengeinstitut for alvor kan skille sig ud. Vores vision hedder ‘Bedst til kunder’, og det er det, vi 300 medarbejdere i Middelfart Sparekasse kan samles om, fortæller Martin Baltser.

 

“Dem, der klarer sig bedst i den finansielle sektor, er dem, der har de bedste medarbejdere. Og de bedste medarbejdere vil derhen, hvor det er bedst at være.”

– Det er små ting, der gør forskellen. Jeg håber, du blev mødt af smilende medarbejdere, der kiggede op, da du kom. Det giver kunden en god oplevelse, og jeg tror på, at medarbejdere gør sådan, fordi de er glade for deres arbejde og arbejdsplads.

Strategi skal blive til adfærd
Både medarbejdertilfredshed og kundetilfredshed er en fuldt ud integreret del af Middelfart Sparekasses virksomhedskultur

– Strategi virker først, når det bliver til adfærd. Alle medarbejdere er involveret i strategiudarbejdelse i Middelfart Sparekasse. Alle har del i det. Derfor tager det også lang tid, og det er et kæmpe stykke arbejde, også for os i ledelsen. Til gengæld er der bagefter et stykke arbejde, vi er fri for, og det er implementeringsprocessen. Den kommer af sig selv. Alle venter i startboksene på, hvad det endelige resultat bliver af strategien og glæder sig til at arbejde med det, fortæller Martin Baltser og fortsætter:

– Samtidig har vi institutionaliseret vores bestræbelse efter at være en god arbejdsplads igennem deltagelse i Great Place to Work. Så er vi forpligtede til at håndtere det, og det sætter sit spor hele året rundt.

– Vi deltager af tre årsager: For det første fordi vi får en værktøjskasse gennem den måling, det indebærer. Great Place to Work måler grundigt i alle afdelinger, hvor alle ansatte anonymt giver udtryk for, hvor tilfredse de er med arbejdspladsen. Så kan vi nemmere sætte ind, hvis der er udfordringer. For det andet betyder deltagelsen, at medarbejderdelen kommer til at vægte meget tungt, når ledelsen skal træffe beslutninger. Og endelig så er det også god markedsføring af os selv. Ord som ‘CSR’, ‘medarbejdertilfredshed’ og ‘kundetilfredshed’ får mere og mere fylde i tiden. Derfor har vi et fantastisk ståsted lige nu, fordi vi har investeret i det igennem mange år.

Placering i midten – ekspansion til højre og venstre
Middelfart Sparekasse har et stort og smukt hovedsæde i Middelfart med udsigt over Lillebælt og til den nye Lillebæltsbro. Ifølge Martin Baltser er bankens placering optimal.

– Vi har en fantastisk beliggenhed midt i landet med broer på begge sider. Allerede for 25 år siden entrerede Middelfart Sparekasse Trekantsområdet, og i dag har vi mere aktivitet i Jylland end på Fyn. Hotel- og konferencefaciliteterne er meget betydelige i Middelfart. De har overbelægning stort set alle sammen, og flere af dem er i gang med at udvide. Når jyder og sjællændere mødes, så sker det i Middelfart.

“Bankprodukter er meget ens i dag. Det er ikke her, man som pengeinstitut for alvor kan skille sig ud. Vores vision hedder ‘Bedst til kunder’, og det er det, vi 300 medarbejdere i Middelfart Sparekasse kan samles om.”

– To-tredjedele af vores forretning er i Jylland i dag, så vi har det godt med, at vi med åbningen af en filial i Svendborg kommer til at fylde mere på Fyn. Vi har rum til at ekspandere – med filialer spredt i en times kørsel fra Middelfart. Men på ét eller andet tidspunkt tror jeg, vi kommer til hovedstadsområdet, slutter Martin Baltser.

 

 

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

Tid til at ’tanke op’…

Forandringer er blevet hverdag, og uforudsigelighed et vilkår. Derfor skal vi tænke i nye måder at drive og udvikle vores virksomheder på. Gennem dit partnerskab har du en række muligheder, der styrker dig som leder og din virksomhed.